De Joomla! dagen

Toen ik twee weken geleden stopt bij DutchJoomla betekende dat in eerste instantie ook dat ik niet naar de Joomladagen zou gaan. Echter ben ik daarop teruggekomen, door wel naar de communitydag te gaan en eens met een aantal mensen te praten van onder andere DutchJoomla en natuurlijk om eens mijn sponsor Willem de Groot van Byte te ontmoeten.

De dag startte erg vroeg voor mij, aangezien ik met de trein naar het Meeting Plaza in Utrecht zou af reizen. Om 6:09 had ik op Goes een bus richting Bergen op Zoom, om daar op de trein te stappen richting Rotterdam Centraal en ook daar weer over te stappen op een trein naar Utrecht Centraal. De beschrijving die op de kaart stond was erg duidelijk en het Meeting Plaza was dan ook niet te missen. Ik kwam tegelijk aan met Henk van Cann rond kwart voor negen. In het begin wat onwennig om mij heen zitten kijken wie er al waren, zo was bijvoorbeeld Robink er al. Daarna even gepraat met een aantal mensen die ook kwamen binnendruppelen, zo ook met Sander.

Keynotes

Rond een uur of tien begon de introductie van Henk van Cann. De introductie begon in het Nederlands, waarna geswitcht werd naar Engels omdat er een 30 a 40 internationale gasten aanwezig waren op de Joomladagen.

De introductie was best interessant om te zien dat de Stichting POST steeds meer doet voor Open Source op zich, als het organiseren van de Holland Open in september. Daarna was het de beurt aan Wilco Jansen om het een en ander uit te leggen over Joomla! 1.5 en de roadmap naar een volgende versie. Daarin werd nogmaals benadrukt dat er meer behoefte is vanuit het project zelf naar White Papers, dingen die de community zelf wilt, in plaats van features die bedacht worden door het Joomla!-project. Verder was het vooral een presentatie over hoe men tot Joomla! 1.5. is gekomen en wat men wil verbeteren in het traject, aangezien de komst van 1.5 twee haar op zich heeft laten wachten. Daarna was Louis Landry aan de beurt. Op het programma stond een keynote over Web 2.0 en MooTools. We begonnen met het maken van een ‘kring’, aangezien hij geen presentatie had voorbereid. Daarnaast waren zijn eerste woorden in dat gesprek dat hij de term Web 2.0 haatte. Dus werd het een sessie waarin de aanwezigen vragen konden stellen aan hem, waarop hij een antwoord formuleerde. Zo kwam er een vraag uit het publiek waarom het Joomla! framework niet is gebouwd bovenop een ander framework, zodat er geen restrictie meer zou zitten op de te gebruiken database, zoals bijvoorbeeld PEAR. Daarop antwoordde Louis dat dergelijke frameworks altijd net niet voldoen aan de wensen van hem / het Joomla!-project. Verder werden algemene vragen beantwoordt over het project op zich.

Lunch

Daarna was het lunchpauze. De lunch was zeer goed geregeld, heerlijk gegeten dus. Tijdens de lunch gesproken met Hans Reinders van DutchJoomla, om nog eens wat terug te koppelen over mijn beslissing om DutchJoomla te verlaten. In ieder geval een erg goed gesprek gehad.

Toen was het tijd voor de parallelle sessies. Ik had gekozen voor de volgende sessies:

– PHP ontwikkelen in Eclipse door Laurens Vandeput

– De internationale Joomla! community door Louis Landry en Wilco Jansen

– De Nederlandse Joomla! community door Guido Jansen en Henk van Cann

PHP ontwikkelen in Eclipse

Laurens heeft een tijd geleden J!Code ontwikkelt. Dit is een Eclipse installatie met PHPEclipse erin, waarop hij een aantal plugins geschreven heeft die automatische code genereren specifiek voor Joomla!. Helaas is de ontwikkeling van deze IDE niet meer doorgegaan en is er nog geen versie uitgekomen met deze functionaliteit. Laurens legde tijdens de sessie uit hoe je kunt debuggen in Eclipse, hij deed dit op basis van Eclipse met PDT (PHP Development Tools). Ik ben zelf de laatste tijd bezig geweest op school met het debuggen van JAVA applicaties, ook in Eclipse, dus een hoop kwam mij bekend voor.

Je kunt de presentatie vinden op Joomlatools.org.

De internationale Joomla! community

Deze sessie werd weer zoals Louis Landry ze graag houdt, in een soort van kringgesprek brainstormen over het Joomla! project en hoe de community er meer bij betrokken kan worden. Er kwamen tijdens de sessie een erg schrikbarend punt naar voren; de donaties die aan Open Source Matters gedaan worden zijn slechts mondjesmaat, volgens Wilco zo rond de 6.000 USD. Er kwamen ideeën uit het publiek om werknemers, van bedrijven van wie de core-business Joomla is, een (aantal) dag(en) in de week door te betalen om mee te werken aan het Joomla!-project. Of dat er meer gestimuleerd moet worden dat dergelijke bedrijven vaker een donatie doen aan het project, om zo te zorgen dat er een gezonde geldstroom op gang komt om zo de ontwikkeling van het project nog meer te verbeteren.

Toen kwamen er twee mannen aan het woord die op een Hogeschool of Universiteit lesgaven, over hoe zij hun studenten konden inzetten om het project te steunen. Zij waren namelijk heel erg te spreken over het project en vinden het een goede leertuin voor de studenten. Wilco wilde graag een gesprek aangaan met de twee heren later op de dag, of via mail o.i.d..

Louis lichtte daarnaast een tipje van de sluier op over een nieuw onderdeel van Joomla.org; community.joomla.org. Dit moet een deel van de site worden waar gebruikers hun website kunnen ‘aanmelden’ en daar dan aangeven welke componenten gebruikt zijn, een soort Mijnjoomlasite.nl dus. Een leuk initiatief in ieder geval!

De conclusie van de sessie was eigenlijk dat door meer communicatie richting de community er ook meer affiniteit zal komen vanuit deze community. En dat daardoor het project nog professioneler en bekender kan worden.

De Nederlandse Joomla! community

De laatste sessie ging over de Joomla! community binnen Nederland. Je hebt momenteel natuurlijk DutchJoomla, maar Stichting POST is in samenwerking met Dutch Open Source (in de persoon van Guido Jansen) bezig met het opzetten van professionals community; moorua.org. Moorua wil zich ontwikkelen tot een kennisuitwisselings platform voor professionals. Om zo met elkaar een grote kennis database op te zetten over hoe grote projecten aan te pakken. En bijvoorbeeld ook de professionele toepassing van Joomla! te laten zien.

Conclusie

Ik heb mij afgelopen zaterdag heel erg goed vermaakt op de Joomla! dagen. Alles was tip top geregeld, de hele dag koffie / thee, een lunch en borrel waren inbegrepen. Daarnaast vond ik het erg leuk om Willem te ontmoeten, want ja Byte sponsort mij al ruim twee jaar, en ik ben nog niet eens naar hen op de koffie geweest. Nou ben ik dat zeker nog eens van plan te gaan doen!

Ook was het zeer prettig om met de aanwezige mensen van DutchJoomla te praten (Hans, Sander en Marie-Anne).

De foto’s van de dag kun je vinden op Flickr.

Tot de volgende Joomla! dagen!